KRÓTKIE ŁAŃCUCHY DOSTAW ŻYWNOŚCI – LOKALNA ŻYWNOŚĆ NA WYCIĄGNIĘCIE RĘKI

Europejczycy coraz mocniej doceniają dobrą jakość regionalnych produktów spożywczych. Już kilka lat temu prawie 9 na 10 osób ankietowanych w ramach Eurobarometru (międzynarodowy projekt regularnego badania opinii publicznej realizowany na zlecenie Komisji Europejskiej) popierało wzmocnienie roli rolników w łańcuchu dostaw żywności. Cel ten stał się jednym z obszarów wsparcia w ramach Wspólnej Polityki Rolnej.
KRÓTKIE ŁAŃCUCHY DOSTAW ŻYWNOŚCI – LOKALNA ŻYWNOŚĆ NA WYCIĄGNIĘCIE RĘKI

 

Sercem przemysłu spożywczego jest wieś. Niestety globalizacja częściowo doprowadziła do zmarginalizowania roli rolnika jako podstawowego ogniwa w łańcuchu dostaw żywności. Odpowiedzią na to są działania Unii Europejskiej ukierunkowane na wzmocnienie pozycji lokalnych producentów żywności.

Jakość, cena, środowisko

Krótkie łańcuchy dostaw żywności to alternatywa dla niezrównoważonego mechanizmu rynkowego przetwórstwa i dystrybucji, z dominującą pozycją koncernów spożywczych. Mogą one przybierać różną formę – począwszy od sprzedaży bezpośredniej w gospodarstwie czy na targowisku, inicjatyw żywnościowych wspieranych przez lokalną społeczność, aż po bezpośrednią sprzedaż zbiorową – np. przez Internet. Rolniczy handel detaliczny to szansa na dodatkowy dochód  i  wzmocnienie potencjału gospodarstwa. 

Krótkie łańcuchy dostaw gwarantują świeżość produktu, zwiększają świadomość konsumentów w zakresie wyborów żywieniowych oraz przyczyniają się do dbałości o środowisko. Sprzedaż z liczbą pośredników ograniczoną do minimum zwiększa przejrzystość procesu i zmniejsza potrzebę pakowania i przechowywania jedzenia.

Rolnik dzięki bezpośredniemu kontaktowi z nabywcą może lepiej poznać zapotrzebowanie rynkowe, a następnie zoptymalizować produkcję. Co ważne, artykuły spożywcze kupowane wprost od producenta zwykle są tańsze niż w sklepach. Redukcja cen jest możliwa dzięki wykluczeniu wynagrodzeń pośredników.

Zrównoważona polityka rolna skupiona wokół wspólnej idei pozwala połączyć mieszkańców wsi oraz miast. Ci drudzy coraz częściej – zgodnie ze współczesnym trendem – industrialny gwar zamieniają na bliski kontakt z naturą.

Zobacz, jak idea krótkich łańcuchów dostaw żywności wygląda w praktyce: https://www.youtube.com/watch?v=FOqhcHVDxHk

Szansa na ożywienie regionu

Wsparcie gminnej tkanki wytwórczej pozwala zachować miejsca pracy w rolnictwie, a nawet zwiększyć ich liczbę. Dystrybucja miejscowych produktów wraz z rosnącą popularnością turystyki kulinarnej przekłada się na społeczno-gospodarcze ożywienie regionu. Geograficzna bliskość producenta umożliwia nie tylko zakup zdrowszego odpowiednika towaru, ale często też poszerzenie swojej wiedzy na temat wytwarzania żywności.

Więcej informacji na temat wsparcia, na jakie mogą liczyć lokalni producenci, znaleźć można w dokumencie przygotowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.

Fot. www.canva.com


Współfinansowane przez Unię Europejską. Wyrażone poglądy i opinie są jednak wyłącznie opiniami autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej. Unia Europejska ani organ przyznający pomoc nie ponoszą za nie odpowiedzialności.


Podziel się
Oceń